Erdogan: Turecko bude reagovať na vojenské provokácie Sýrie

26.06.2012 Celý región

Ankara 26. júna (TASR) - Turecká armáda bude reagovať na každé budúce narušenie svojej hranice zložkami sýrskych ozbrojených síl. V reakcii na zostrelenie tureckého vojenského lietadla sýrskou armádou to dnes uviedol turecký premiér Recep Tayyip Erdogan.

Po piatkovom zostrelení lietadla dostali turecké ozbrojené sily zmenené pokyny a v prípade ohrozenia nebudú váhať s použitím sily, varoval Erdogan. Doterajší chladnokrvný a rozumný postoj Turecka podľa neho nemožno mýliť so slabosťou.

"Priateľstvo Turecka je cenné, ale všetci musia vedieť, že hnev Turecka je rovnako silný a zdrvujúci," vyhlásil turecký premiér.

"Každá vojenská zložka, ktorá sa priblíži k tureckej hranici zo Sýrie a ktorá bude predstavovať bezpečnostné riziko a hrozbu, bude považovaná za vojenskú hrozbu a vojenský cieľ," povedal poslancom svojej strany.

Sýria tvrdí, že turecké lietadlo v piatok narušilo jej vzdušný priestor. Turecko však zdôrazňuje, že hoci jeho neozbrojené prieskumné lietadlo RF-4E neúmyselne vstúpilo do vzdušného priestoru Sýrie, zostrelené bolo v medzinárodnom vzdušnom priestore.

Erdogan dnes uviedol, že zostrelenie lietadla Sýriou nebolo nehodou, ale úmyselným a nepriateľským činom. Narušenia hraníc v regióne podľa neho nie sú nezvyklé: sýrske vrtuľníky narušili v nedávnom čase turecký vzdušný priestor päťkrát, Turecko však nereagovalo.

Zdroj: AP, Reuters
 

Vyberte región